打印 上一主題 下一主題
收起左側

香港教育是否失敗??

我覺得講操口唔算太勁囉....係大陸d6,7years old個d小朋友下下都x你xx,比hk勁得多...
回復

原帖由 ☆櫻戀雪~ 於 2006-12-18 18:06 發表
我覺得講操口唔算太勁囉....係大陸d6,7years old個d小朋友下下都x你xx,比hk勁得多...

某次係大陸比個四,五既細路爆粗罵我......內容令我o哂嘴...............

原帖由 小方方 於 2006-12-18 16:49 發表
個人認為那些所謂的'教育'不可算是真正的教育!
人人讀書只係為左張紙!學位!因為香港就係咁
你想做份叻既工,就要有學位啦
但實際上教你既野好多都係無謂/無用
例如果d歷史、地理,唔係份份工都要做架
唔通真 ...

某某局的講法:小朋友都未成熟,佢唔會知道自己既路點行...........

我既諗法係:你又知佢地唔成熟?分分某方面知識仲高過你........:lol
路係自己行既,試過先知道結果,你而家限制佢既路,咁佢大過後都會
限制返後代,咁落去永遠都唔會有新既路出現............

學既野無謂係好多人都知既野,無奈我地只能夠接受"大人既決定",但係
我深信將來一定有人可以改變...........

回復

原帖由 沙龍[焚天] 於 2006-12-18 18:53 發表

某次係大陸比個四,五既細路爆粗罵我......內容令我o哂嘴...............

某某局的講法:小朋友都未成熟,佢唔會知道自己既路點行...........

我既諗法係:你又知佢地唔成熟?分分某方面知識仲高過你..... ...

如果政府話學唔學都隨便你, 你想唔讀書即管唔好讀
到時大把學校要殺

而家d人好多都無心向學, 又無一技之長, 成為社會既負累之餘仲要攤大手板拎綜援
迫佢地學野等佢地無藉口懶唔係一件壞事
回復

原帖由 沙龍[焚天] 於 2006-12-18 18:53 發表

我既諗法係:你又知佢地唔成熟?分分某方面知識仲高過你..... ...

小朋友係唔成熟..好合邏輯..
局長年紀大..返老還童..
走去打機..一心二用..
成熟表現=]
回復

原帖由 [H]ckfkc 於 2006-12-18 19:33 發表

如果政府話學唔學都隨便你, 你想唔讀書即管唔好讀
到時大把學校要殺

而家d人好多都無心向學, 又無一技之長, 成為社會既負累之餘仲要攤大手板拎綜援
迫佢地學野等佢地無藉口懶唔係一件壞事

我想你有點誤會了......我的原意並不是指唔讀書係一件好事,只係討論緊個教育制度令到人無心向學,個政策不停改就不停衰落去,我自問係果堆不上不下的中流學生,但係都係無乜原動力去讀,可能懶係其中一個原因,但個政策唔好,你有心機讀嗎?人人都係到挨緊,好多老師都覺得香港個教育政策衰的,但係乜乜局有無理到?我諗你係果堆自欺欺人的學生.........

原帖由 呀怒 於 2006-12-18 19:41 發表

小朋友係唔成熟..好合邏輯..
局長年紀大..返老還童..
走去打機..一心二用..
成熟表現=]

成熟不一定睇歲數的,
係由行為,思想決定的,
一個小學生仲可能成熟
過一個大學生(心智上),
幼稚與否,睇人的行為就知.........

回復

其實我覺得香港既教育已經做得唔錯,相比起其他地區,例如台灣

聽我一個台灣既老師朋友講,台灣連課本都無統一版本好多老師每日都R爆頭諗教材

就係因為家長成日覺得呢樣唔好果樣唔得所以教育制度先會一改再改,我覺得問題係出在家長同學生身上

家長只會照顧小朋友既物質需要,只要求小朋友有好成績,所以有今時今日先會有呢一班溫室小孩同問題兒童出現

評分

參與人數 1樂點 +3 收起 理由
┼明月新星↗ + 3 nice..

查看全部評分

回復

讀書太多
"生活傻瓜"

回復

原帖由 Alpha阿爾發 於 2006-12-18 22:55 發表
其實我覺得香港既教育已經做得唔錯,相比起其他地區,例如台灣

聽我一個台灣既老師朋友講,台灣連課本都無統一版本好多老師每日都R爆頭諗教材

就係因為家長成日覺得呢樣唔好果樣唔得所以教育制度先會一改再改 ...

嗯!可能以前o的人學得唔好,想佢o的仔女有良好既教育,所以就變成咁,係咪??
回復

單是某些不知所謂的學科已令你無可奈何了.....
又改什麼通識,什麼綜合人民科,搞到人到癲
回復

呢d 問題好似同本身學生的知力有關咋wo =.='
回復