打印 上一主題 下一主題
收起左側

【雙週辯論】《新團隊死鬥,是否以玩家角度出發》

關閉 [複製鏈接]
我認為新團隊死鬥不是以玩家角度出發
CSO槍械種繁多,每把槍都有不同的特點.
每位玩家都有自己喜好的槍.
假如只是限定3把槍的話,
不單失去團死的趣味性(特別是多永久槍,金槍人士),
而且令一些原有的戰術發揮不到出來(只能選擇一種手榴彈).
地圖方面,刪除地圖不但玩不到自己喜愛的地圖(本人是阿茲特克迷),
而且會做不到一些特別任務(要你在團死d2殺n個,點做??),
雷達方面,的確比之前的好看好多,但是看不到隊友在上面和下面,
假如隊友被殺,自己就不知道敵人在哪了。
至於復仇系統和擊殺資訊表則沒有意見。

評分

參與人數 1樂點 +15 收起 理由
鴻- + 15

查看全部評分

回復

我唔支持新團死 第一得3個槍組叫人中途想轉其他槍點算? 第二用開前雷達既人都會唔慣學css個個新雷達
d老手點算?? 第三 有D團死小左 真係好唔開心囉  第4 新買單 槍組 正係可以用一個手榴彈e.g 閃彈 煙彈之類
唉 真係對橙仔好失望~_~ 我真係接受唔到囉so sad\./

評分

參與人數 1樂點 +14 收起 理由
鴻- + 14

查看全部評分

回復

雷達個度我覺得冇咩所謂
不過有得比玩家選擇就最好

槍組個度我無意見
我用黎用去都係m4配夜鷹 ...
skw1014 發表於 8-12-2010 21:48

但係咁樣玩唔到有昤想玩個d槍
好似mg3咁
回復

沒有以玩家角度出發

1:新雷達
   只以子母畫面作雷達.一堆藍點再動來動去,會令人心神恍惚
   而以往的雷達,只用一小點表示,離很遠的自己人也知道方向.
   觀看時也能順眼很多
   更可知道自己人在那兒死掉,誰在求救,
   新雷達我認為最大的作用只是為新手帶路.因為子母畫面也顯示了周邊的牆壁.
   取消舊有的良好功能,是弊多於利.
   ☆對玩家的影響:難以支援隊友.很難清楚最前有沒有自己人.容易傻乎乎地衝上前.雷達不斷有很多人蠢蠢欲動.看的比較辛苦.雷達只能照到很近的自己人.我倒不如用肉眼看更好
 ★總結:點解新團隊死鬥一定要配備垃圾新雷達?有什麼用意?定係想CSO圴人質素下降?新團死使用舊雷達,也沒有影響.反而較少抨擊.

2:新購買選單
   *入場後不允許更改選單
 *只有三組選單可選
 *投擲物品只可三選一
 ★只是畫面更好,顯示誰殺誰,復仇名單罷了.新選單作用不大.
   ★玩家不能隨意換不同類型的槍,入不同的地圖也要換一次選單,十分麻煩
   ★以往的團隊死鬥.可根據不同的戰況,而選用不同的槍械.例如對面全部堆積在自己基地,便用機槍.戰況平圴.便用M4A1.但這些戰況,你在戰前是不可能預計的
 ☆總結:為什麼不在舊選單,把右邊欄的五組槍縮小顯示,在右方顯示復仇等等...? 一樣可以.等同扼殺了一般.

3:復仇系統
 *具新意,不錯.對玩家沒有太大影響

4:刪去不適合的地圖
 本人不太明,為什麼要刪除?沙漠2等等,難道不能使用復仇系統?平日玩家最愛,便是玩沙漠2團死.
 現今一下子便扼殺了所有玩家的習慣,走去玩新地圖...但核武風暴卻依舊存在...
 新團死有考慮過嗎?居然把人氣最HiT的地圖也刪除了.顯示沒有

5:降低人數
   平時玩家最顯著的反掛方法..便是玩少人的場.玩家容易合作.踢除外掛.現今?大場沒了,外掛都可以倫入這些小場了.
 團死之最便是多打多.降低人數等同減低趣味性.橘子有留意過,平時玩家最多玩的.就是最大限制場嗎?
 顯示,又是以自己公司角度出發.

評分

參與人數 1樂點 +60 收起 理由
鴻- + 60 發現ls神手

查看全部評分

回復

新團隊死鬥,不是以玩家角度出發!!!
新團隊死鬥除了頭果鋪有得比你簡用咩槍之外,就簡都無得簡...搞到我用得果兩把新槍果陣,又無得用連j同重j!!
然後重生果陣有比得十秒你簡,不如3把抽籤算吖笨,個GM都無鬼聊嘅,得閒無野做又整D咁嘅野嚟搞,搞到我地D
玩家鬼死咁唔方便,又唔見佢勤力D捉外掛......

評分

參與人數 1樂點 +12 收起 理由
鴻- + 12

查看全部評分

回復

呢次好概就系個雷達改左,睇得都好D,明D,唔會好似睇以前d雷達僅完全唔明拒標咩。但系個雷達又唔夠AVA個雷達甘好,人地AVA個雷達你射中人地一槍,雷達就會標示人地一陣間,同埋只要有人死左(無論我方定敵方)拒都會標示,而且個雷達又舞ava個甘好睇,又唔出好似AVA個戰場地圖,搞到不倫不類

最唔好概,就系團死先揀得果3支槍。拒話取消個美金系統,但系團死根本唔洗用美金!!!而一般卻沿用個美金系統,即系講廢話!!!

另外拒刪左部份原本團死有概地圖,我知到拒刪概原因系果d圖基本上只會得一個陣營贏(例如dust2,個圖通常都系TR贏),但系你可以改下果d圖概重生點,例如dust2概CT重生點可以系爆破地點A上面個平臺。

仲有我非常反對將一d圖概人數上限改左。因為32人概人數上限系CSO概特點,試問有邊d槍game系32人數上限?你緊改左我不如玩返AVA

仲有我想講一樣野,就系呢次更新系NEXON整概,爛橙系舞權力去更改,拒最多系向原廠反映,要鬧就鬧NEXON

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
鴻- + 20

查看全部評分

回復

(改用背包系統購槍)
新的十分不方便
本人玩團死是為了玩不同的pt槍
但係新樣是限定了可以用3個組合 想換就要離場
方便到的玩家只有新手 因為只有一個新手先會只有一兩把合手感的槍
根本沒有什麼可以選擇
(雷達更換至 類CSS型)
雷達對於我在團死中用途不大 因為我玩團死是不看雷達的...
但係覺得新雷達令我十分眼花...
(刪除部分不適合進行”團隊死鬥”的地圖)
其實只要果個場可以分成兩隊就可以玩團死
根本沒有"不適合"的問題    "不適合"只是因外掛可以在該圖屈得太勁的關係(這是橙的問題!)
這樣死橙就可以收少d投訴了
以上只是個人意見及不滿 請不要見怪

評分

鴻- + 15

查看全部評分

回復

雖然我唔係玩開團死
但我都覺得個新雷達好唔得
根本完全睇唔到係離自己好遠既隊友
所以希望橘子唔好整到屍場同一般場都用新雷達
唔係一定配合唔到
回復

新團死絕對吾係為玩家著想
得果三個槍組
人地之所以肯擺錢落cso買永久槍
係因為想幾時都用到!
冇錯
的而且確某類型場需要某類型槍先有好處
但係玩家有權利選擇
因為金錢都係由玩家付出
你有冇問過玩家意願
冇!
就算新場有200%經都好
都吸引吾倒人去玩
因為黑橙太自把自為
另外減少人數都係好吾掂
究竟有咩理由要減少
Cso有時32人場好
就係可以同其他fd玩
裝備得一個手榴彈
有時成為第一名
分分鐘就係靠呢d幫助
咁樣變得好冇趣味性
同埋其實個復仇系統有咩用
復仇成功會加經?
我真係好想知

評分

鴻- + 15

查看全部評分

回復

- 佢del左個d地圖都係玩家最中意玩
- 得3枝槍用`想轉槍就要走場改._.
- 新雷達唔可以睇哂全場@@
- 要比玩家選擇用邊個雷達,同埋買槍用舊選單定新v3v

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
鴻- + 5

查看全部評分

回復